PIR isolatie, je hebt er misschien al eens van gehoord. Het is dan ook één van de meest populaire isolatiematerialen van het moment, mede dankzij haar stevigheid, hoge isolatiewaarde en brede toepasbaarheid. Maar, wat is het? Waarvoor wordt het gebruikt en hoe goed doet het zijn werk? We beantwoorden al jouw vragen in dit artikel.
Wat is PIR isolatie? Welke voordelen biedt het?
Polyisocyanuraatschuim, beter bekend als PIR, is een materiaal dat door middel van een chemisch proces ontstaat en wordt doorgaans gebruikt om woningen te isoleren. In het algemeen wordt dit isolatiemateriaal verwerkt naar platen van hard schuim, en het kent uitstekende thermische eigenschappen. Zelf met een dunne laag PIR isolatie voel je al een verschil. Deze vorm van isolatiemateriaal brengt een aantal voordelen met zich mee. We sommen de voornaamste voor je op:
We moeten toch ook meegeven dat PIR isolatie niet het meest milieuvriendelijk alternatief is. Zo worden er bij de productie van PIR platen chemicaliën gebruikt die niet goed voor het milieu zijn, en zijn de isolatieplaten achteraf moeilijk te recycleren. Deze argumenten wegen echter niet op tegen de lijst van voordelen. Samengevat: PIR is een goed, veilig en betrouwbaar isolatiemateriaal.
Wat zijn de voornaamste PIR isolatietoepassingen?
Zoals de populariteit al doet vermoeden, worden PIR isolatieplaten gebruikt om tal van zaken te isoleren. De voornaamste toepassingen zijn het isoleren van daken, van vloeren en van muren. We lichten deze vormen toe.
1. PIR voor dakisolatie
PIR isolatieplaten zijn een geweldige manier om zowel schuine als platte daken te isoleren. In geval van een hellend dak worden de platen meestal tussen de balken van je draagstructuur geplaatst, of langs de buitenkant met speciale panelen geïnstalleerd. Voor platte daken zijn er PIR platen met een gebitumineerde coating voor EPDM of PVC dakbedekking. Deze platen hebben echter minder isolatiewaarde dan PIR platen met een aluminium toplaag, maar het voordeel is dat je het dak na isolatie nog steeds beloopbaar houdt.
2. PIR voor vloerisolatie
Naast dakisolatie, zijn PIR isolatieplaten ook ideaal voor vloerisolatie. Afhankelijk van de constructie en materialen, kunnen isolatiedeskundigen de PIR platen boven of onder de bestaande vloer plaatsen. Als je bovenop je vloer wilt laten isoleren, worden de platen bovenop de huidige vloer geplaatst en wordt er afgewerkt met een nieuwe bedekking. Als je een kruipruimte hebt, kan je de PIR platen aan de onderkant laten vastlijmen.
3. PIR voor muurisolatie
Er bestaan PIR isolatieplaten die speciaal ontworpen zijn voor het isoleren van spouwmuren. Ze bevatten een tand- en groefsysteem, waardoor ze gemakkelijk te installeren zijn en ze een koudebrug voorkomen. Zo’n koudebrug verhindert namelijk een goede isolatie-ervaring. PIR isolatieplaten voor muren zijn vooral relevant voor nieuwbouwprojecten.
Welke soorten PIR isolatieplaten bestaan er?
Tegenwoordig kan je kiezen uit diverse soorten PIR platen om je dak, je vloer of je muren mee te laten isoleren. Deze platen hebben elk hun eigen kenmerken en toepassingen. We geven de voornaamste mee:
Welke soort isolatieplaat voor jou de beste optie is, is volledig afhankelijk van de toepassing en de situatie waarin je je bevindt. IsoConsult geeft als isolatie-expert hiervoor advies op maat, waarbij wij jou helpen de geschikte oplossing te vinden.
Wat is de isolatiewaarde van PIR?
Zoals hierboven al vermeld, kent PIR als isolatiemateriaal een uitstekende isolatiewaarde. Momenteel heeft het een lambdawaarde van 0,022-0,027 W/mk, wat neerkomt op een zeer goede score. Daarmee isoleert het beter dan steenwol, EPS en PUR als isolatiematerialen. De exacte Rd- en de Rc-waarde van PIR hangen sterk af van de dikte en de dichtheid van de isolatieplaat.
PIR isolatie versus PUR isolatie?
Ondanks de sterk gelijkende naam en structuur van PIR en PUR platen, haal je meer baat uit het laten isoleren met PIR. PIR brengt namelijk meer brandveiligheid met zich mee, aangezien er bij verhitting minder schadelijke gassen vrijkomen dan wanneer je een PUR plaat zou verhitten. Ook biedt PIR isolatie een betere vochtbestendigheid en een hogere druksterkte. Tot slot kent PIR in het algemeen een hogere isolatiewaarde en houdt het dus je huis beter warm dan een PUR isolatieplaat. Krijg je het warm van PIR isolatie en heb jij interesse in een isolatieproject? Bekijk dan onze diensten, neem contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan. Onze experten helpen je graag verder.