Je dak (laten) isoleren gaat vaak gepaard met een hoger prijskaartje. Om de kosten te drukken, voorziet de overheid verschillende premies voor dakisolatie. IsoConsult zocht voor je uit op welke premies je beroep kan doen, over welke bedragen het gaat, aan welke voorwaarden je moet voldoen en hoe je ze kan aanvragen. We bespreken de volgende premies:
  • Mijn VerbouwPremie
  • EPC labelpremie
  • De Totaalrenovatiebonus
Premie dakisolatie update

1. Mijn VerbouwPremie voor dakisolatie

De Mijn VerbouwPremie van de Vlaamse overheid is een premie die je kan krijgen voor allerlei verbouwingswerken aan je woning. De premie omvat verschillende categorieën, maar voor een premie voor dakisolatie moet je bij ‘Mijn VerbouwPremie voor dak’ zijn. Deze premie geldt voor allerlei dakwerken, zoals een onderdak plaatsen, werken aan dakstructuren en natuurlijk ook dakisolatie.

Kom jij in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie?

De Mijn VerbouwPremie voor dakisolatie is er voor iedereen die dakisolatie of zoldervloerisolatie willen laten plaatsen in een gebouw. Het betreft dus zowel eigenaars als andere investeerders van woningen of gebouwen. Het is enkel mogelijk om een premie voor dakisolatie te krijgen, als het gebouw vijftien jaar of ouder is en gelegen in het Vlaams Gewest. Deze premie is enkel mogelijk als de isolatie wordt gelegd door een aannemer en dus niet voor doe-het-zelf projecten.

Waar moet je nog rekening mee houden?

Het is aangeraden om het werk zoveel mogelijk binnen één project te combineren. Je moet immers vijf jaar wachten om een nieuwe premie-aanvraag te doen. Deze vijf jaar starten vanaf het moment dat je een aanvraag indient. Bij aanvraag moeten alle facturen van de werken bijgevoegd worden. Deze moeten aan enkele voorwaarden voldoen:
  • vraag je premie tijdig aan: de facturen mogen niet meer dan twee jaar oud zijn
  • enkel werken met een totaal factuurbedrag van minimum 1000 euro komen in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie
 Ook de isolatie van je dak of zoldervloer moet aan bepaalde voorwaarden voldoen:
  • het isolatiemateriaal moet minimum een Rd-waarde van 4,5 m² K/W hebben
  • hierbij is het toegestaan om het materiaal in verschillende lagen isolatiemateriaal te plaatsen
  • de waarde van een bestaande isolatielaag telt niet mee bij de berekening
 Let op: indien je van plan bent om zowel het dak als de zoldervloer te isoleren, kan je slechts voor één van deze werken een premie aanvragen.

Hoeveel bedraagt de Mijn VerbouwPremie voor dakisolatie?

Afhankelijk van het type gebouw en de aanvrager, kan de premie voor de isolatie van je dak en/of zoldervloer variëren. Je mag doorgaans rekenen op ongeveer 35% van de isolatiefactuur. Hoeveel je mag verwachten voor jouw project, kan je berekenen in de simulator.

Mijn VerbouwPremie aanvragen

Je vraagt je Mijn VerbouwPremie online aan bij het digitale loket, maximaal twee jaar na de datum van de laatste factuur. Op dit moment moet je ook allerhande facturen, attesten van de aannemers en dergelijke toevoegen. Jouw aanvraag wordt binnen acht maanden behandeld en de terugbetaling gebeurt binnen twaalf maanden.

2. EPC labelpremie

De EPC labelpremie werd in het leven geroepen om mensen te motiveren hun gebouwen energiezuiniger te maken. Dakisolatie valt onder de energiebesparende maatregelen, waardoor je aanspraak kan maken op de premie.

Kom jij in aanmerking voor de EPC labelpremie?

De EPC-labelpremie is er enkel voor een woning, woongebouw of wooneenheid met een slechte energieprestatie. Je kan als woningeigenaar in aanmerking komen voor deze premie wanneer je een beter energielabel verkreeg op het energieprestatiecertificaat na de renovatie, in dit geval na het plaatsen van de dakisolatie. De Vlaamse overheid maakt hiervoor een onderscheid tussen:
  • woningen met een E- of F-label, deze moeten door renovatie binnen vijf jaar minimaal een C-label halen
  • appartementen met een D-, E- of F-label welke door renovatie binnen vijf jaar minimaal een B-label moeten halen

Waar moet je nog rekening mee houden?

Wil je de EPC labelpremie ontvangen? Om in aanmerking te komen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:
  • je woning moet aanvankelijk een ondermaatse energieprestatie hebben, te bewijzen met een EPC-attest dat niet ouder is dan 2019
  • de dakisolatiewerken moeten binnen de vijf jaar na het verkrijgen van het EPC certificaat worden uitgevoerd
  • de verbetering moet worden vastgesteld door een energiedeskundige type A. Je dient dus twee keuringen laten uitvoeren:
    • voor de energiebesparende maatregel,
    • na het uitvoeren van de renovatie, dus na het plaatsen van de dakisolatie

Hoeveel bedraagt de EPC labelpremie voor dakisolatie?

De hoogte van de premie hangt af van het type gebouw en de mate van de verbetering van het EPC-label. De bedragen kunnen variëren van 2.500 euro tot 5.000 euro.

De EPC labelpremie aanvragen

Ook deze premie vraag je online aan op de site van Fluvius. Je vraagt deze premie aan vooral je start met je renovatiewerken. Na de renovatiewerken en het verkrijgen van je nieuwe energieprestatiecertificaat zal je de betaling van de labelpremie op je rekening zien verschijnen.

3. De Totaalrenovatiebonus

Houd je het niet alleen bij dakisolatie en investeer je in nog twee andere energiebesparende maatregelen, zoals bijvoorbeeld kelderplafondisolatie of hoogrendementsbeglazing, binnen een periode van vijf jaar? Dan kan je ook een Totaalrenovatiebonus aanvragen. Hoe meer energiezuinige maatregelen je combineert, hoe hoger de bonus zal zijn. Let op: je kan alleen in aanmerking komen voor deze premie wanneer je een eerste investering deed tussen 1 januari 2017 en 31 december 2020. Wanneer je die eerste investering liet uitvoeren na deze einddatum, maak je er geen aanspraak meer op. Je kan wel in aanmerking komen voor een EPC labelpremie.

Kom jij in aanmerking voor de EPC Totaalrenovatiebonus?

Om aanspraak te kunnen maken op de Totaalrenovatiebonus, moet je voldoen aan deze voorwaarden:
  • Je woning of appartement bevindt zich in het Vlaamse gewest en werd voor 1 januari 2006 aangesloten op het elektriciteitsnetwerk.
  • De factuur van de eerste investering moet dateren tussen 1 januari 2017 en 31 december 2020.
  • De bijkomende maatregelen moet in een periode van vijf jaar uitgevoerd worden, met als startdatum de facturatiedatum van die eerste investering.
  • De aanvraag voor een eerste premie moet voor 30 juni 2022 gebeurd zijn.
  • Na deze datum werd deze bonus opgenomen in de Mijn VerbouwPremie. Sinds 1 juli 2022 kan er dus geen Totaalrenovatiebonus meer worden opgestart.

Hoeveel bedraagt de Totaalrenovatiebonus voor dakisolatie?

De hoogte van de bonus hangt af van het aantal energiebesparende maatregelen:
  • Voor een appartement: een minimum van 625 euro, een maximum van 2.375 euro
  • Voor een woning: een minimum van 1.250 euro en een maximum van 4.750 euro
Wil je al even je dak laten isoleren, en hebben de premies voor dakisolatie van de Vlaamse overheid je kunnen overtuigen? Neem dan contact op met IsoConsult, of vraag vrijblijvend een offerte aan. Meer weten over premies voor dakisolatie voor huurders? Je leest het hier.
Disclaimer: IsoConsult (GroupConsult) is niet aansprakelijk voor eventuele fouten in de aangeboden informatie. Raadpleeg steeds de website van de verstrekker van de premie voor de volledige premievoorwaarden. Heb je een fout opgemerkt? Laat het ons weten op: info@isoconsult.be