Dakisolatie laten plaatsen heeft heel wat voordelen: het bespaart je energie, het zorgt voor minder geluidsoverlast en voorkomt lekkages. Maar laat je nu best je dakisolatie binnen of buiten het dak plaatsen? Dat hangt af van jouw voorkeuren en jouw dak. In dit artikel vind je alles wat je moet weten om te beslissen waar je de isolatie op je dak wilt.
Een plat dak isoleren
Langs buiten isoleren
De meest voorkomende isolatie bij platte daken is van buitenaf. De isolatieplaten die gemonteerd worden bestaan vaak uit PUR, PIR of uit minerale wol en moeten een hoge drukweerstand hebben. Een plat dak isoleren van buitenaf zorgt ervoor dat de het dak zelf meer beschermd wordt tegen hevige weersomstandigheden en grote schommelingen in temperatuur. Als je kiest voor dakisolatie op de buitenkant van een plat dak, zijn er twee mogelijke manieren om dit te laten doen:De methode van het warme dak. Hierbij gaat de dakwerker eerst de isolatie plaatsen, waarna hij of zij deze bedekt met roofing of een andere afwerking. Deze methode zorgt voor de beste dakisolatie en leidt tot de minste vochtproblemen, maar vereist zal veel tijd en moeite nodig hebben om het warm dak goed te plaatsen. De methode van het omgekeerd dak. Hierbij monteert de dakwerker de isolatieplaten op de bedekking van je dak en werkt hij of zij ze daarna af met tegels of grind. Hoewel een omgekeerd dak ideaal is als je een dakterras wenst en de plaatsing minder tijd in beslag neemt, biedt het niet het meeste rendement en kan de isolatie zorgen voor temperatuurschommelingen in het huis.
Langs binnen isoleren
Hoewel een plat dak meestal van buitenaf wordt geïsoleerd, kun je je plat dak ook langs binnen laten isoleren. Om je dak van binnenuit te laten isoleren, heb je een dak met houten constructie nodig. Tussen deze houten constructie wordt dan het isolatiemateriaal geplaatst. Deze methode wordt vaak afgeraden omdat er meer kans op vochtindringing is, wat op lange termijn een minder stabiel dak als gevolg heeft. Het is ook minder bestand tegen grote temperatuurschommelingen.
Een schuin dak isoleren
Langs buiten isoleren
Een schuin dak isoleren kan opnieuw op 2 manieren, van binnenuit of buitenaf. Als je een nieuwbouw hebt of een grote renovatie wil doen, dan kan je ervoor kiezen om je schuin dak te isoleren van buitenaf, dit noemen we een sarkingdak. Dan zal de dakwerker de isolatiepanelen plaatsen op de dakconstructie. Door voor een sarkingdak te kiezen, blijft de isolatielaag ononderbroken, waardoor je geen last hebt van koudebruggen en je woning energiezuiniger wordt.
Langs binnen isoleren
Om een schuin dak van binnenuit te laten isoleren, kan je uit meer isolatiematerialen kiezen dan wanneer je langs buiten laat isoleren, zoals bijvoorbeeld uit minerale wol of gespoten isolatie. Dit maakt dat je voor een goedkoper materiaal kan kiezen. Als je binnendakisolatie overweegt, moet je dak wel in een goede staat zijn. Dakisolatie bij een hellend dak wordt tussen de houten constructie van het dak geplaatst. Daarop wordt dan nog eens een lucht- en dampscherm geplaatst, dit om nog meer warmteverlies te voorkomen en om vocht in de structuur van het dak te vermijden. Afhankelijk van het isolatiemateriaal dat je gebruikt, zal de dakisolatie zorgen voor een hoger akoestisch comfort.
Dubbele dakisolatie
Als je huidige isolatie-installatie niet meer voldoende je woning isoleert, kun je er ook voor kiezen om je dak dubbel te laten isoleren. De dakwerker zal dan een extra laag leggen op de huidige isolatie. Dit kan opnieuw langs binnen of langs buiten gebeuren.Dubbele dakisolatie aan de binnenkant is de makkelijkste methode, en is daarom ook de goedkoopste manier. De dakwerker moet niet aan de dakbedekking zitten waardoor deze niet vervangen moeten worden. Let er wel op dat je dak in goede staat is met een onderdak, dat de huidige isolatie al droog is en dat er voldoende plaats is om aan het dak te werken. Wil je liever een dubbele isolatie aan de buitenkant, dan kan dat ook. Deze manier is echter intensiever en daarom ook duurder. Om extra isolatie te plaatsen aan de buitenkant van het dak, zal de dakbedekking weggehaald en vervangen moeten worden. Je laat dit dus best doen als je de dakbedekking wilt vervangen of een volledige dakrenovatie wilt laten uitvoeren. Om dubbele isolatie op je dak te laten leggen is het belangrijk dat de binnenruimte volledig af is en dat er geen onderdak is.